Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. Blog kulinarny
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba potraw duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na ten temat napisali także na Blog kulinarny Blog kulinarny - tekst jest OK Warto rzucić okiem także na Blog kulinarny Blog kulinarny - to całkiem niezłe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz