wtorek, 10 czerwca 2014

Kilka słów o kuchni polskiej

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Ale NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne dania są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. pstrąg pieczony przepis
pstrąg w soli przepis - też dobry
W temacie ryba w soli warto poczytać również pozostałe informacje.
Znazlazłem także pstrąg w soli przepis
Jeśli mowa o pstrąg w soli przepis to wspomnę też o innych źródłach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz