środa, 14 maja 2014

O kuchni francuskiej raz jeszcze

Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. tanie wesele lublin
Na ten temat napisali także na wesele w lublinie
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: wesela w lublinie - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Jeśli mowa o tanie wesela lublin to wspomnę też o innych źródłach.
Wpis inspirowany jest również wesele w lublinie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz